Ogórek gruntowy

Jest uprawiany jako warzywo dla żółtych lub zielonych owoców spożywanych w postaci surowej, kiszonej, konserwowej (w tym marynowanej). Ogórek gruntowy do warzyw dyniowatych i uprawiany jest już od ok. 5 tys. lat. Pochodzi prawdopodobnie z Indii, z podnóża Himalajów. Znany był już bowiem w starożytnym Egipcie około 2000 lat p.n.e., skąd przypuszczalnie w czasie wojen grecko-perskich uprawa jego rozprzestrzeniła się na kraje basenu Morza Śródziemnego. Ogórek jest warzywem małokalorycznym w 96% składa się z wody.  W ogórkach gruntowych w nich niewielkie ilości witaminy C, K i witamin z grupy B, z minerałów są źródłem potasu, magnezu, miedzi i manganu.

W naszej grupie uprawia się około 30 ha ogórków w technologii z wykorzystaniem foli mulczującej i węży nawadniających. Uprawiany odmiany partenokarpne. Zbiór jest częściowo zmechanizowany (odbywa się na ”samolotach” ).