Groch

Jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Jego nasiona znaleziono na stanowiskach archeologicznych datowanych na VIII tysiąclecie p.n.e. Tak jak wszystkie rośliny z rodziny bobowatych, czyli fasola, bób, soczewica czy ciecierzyca, groch trafił do Europy z Bliskiego Wschodu. Była to roślina dziko rosnąca, którą doceniono ze względu na małe wymagania oraz łatwość w przetwarzaniu.

Dodatkowo warto wiedzieć, że groszek zielony nie tylko dobrze smakuje, ale też jest źródłem witamin z grupy B, witamin C, E i K, a także licznych mikroelementów. Groszek zielony jest najlepszy do spożycia, gdy strąki są już solidnie pękate, ale jeszcze nie zaczęły tracić intensywnego, zielonego koloru. W zależności od odmiany dojrzałość konsumpcyjną osiąga od czerwca do końca lipca.

Zbiór groszku w naszej Grupie odbywa się w sposób całkowicie zmechanizowany za pomoc specjalistycznego kombajnu.